Friday, August 26, 2011

Jelajah Dapur Kembali Lagi...(4)

Hari nie ada yang request nak makan nasi berlauk for buka.  So, sempat lar pergi membeli barangan basah untuk dimasak.  Juadah yang disediakan hari ini ialah Udang Masak Lomak Cili Api dgn nenas, sambal tempe, tahu dgn ikan bilis dan juga taugeh stir fry dgn daun kuchai.    

Juadah ni juga akan dimakan time sahur, hopefully ada lar berbaki sikit, yelah, bila dah ramai2 ni, benda yang simple pun blh habis, den dh tak larat dh nak masak2 laie nie...


Udang Masak Lomak Cili Api dgn Nenas

Bahan2:
Udang sederhana besar (dlm 400 gm)
Cili api kampung - 15 tangkai (ikut suko, kalo nak podeh, lobihkan lar cili)
Kunyit idup (dlm seruas jari ajo)
Santan pokek dari sebijik kelapo
Nenas - 1/2 biji (den maleh, den pakai ajo noneh dlm tin...hehehe)
garam - ikut suko
serbuk peraso/gulo - ikut suko gak
serai sebatang
daun kunyit sehelai - diracik halus

Cara2 Penyediaan:
1.  cili api dan kunyit idup diblend sampai halus.
2.  panaskan periuk, bilo dh panas, masukkan bahan yang diblend. Biarkan seketika.
3.  masukkan santan (setengah sukatan dulu), kacau hingga sebati.  Elakkan dari santan pecah minyak.
4.  masukkan nenas, kacau rata.  Tadik den masukkan jugak air sirap dari nenas tu...biar raso dio sebati dan dapek kurangkan raso podeh cili.  Masukkan serai dan sikit daun kunyit tu.  Masukkan garam dan serbuk peraso ikut suko.  Masukkan juo baki santan tadik tu.
5.  Masukkan udang, kacau laei. 
6.  Bilo udang dah masak dan kuah dah mulo nak mendidih, masukkan baki daun kunyit tadi, biar layu.  Tutup api dan buleh dihidangkan.

Udang masak lomak cili api dgn nenas


Sambal tempe, tahu dan ikan bilis.

Bahan2:
Tempe - 2 paket- dipotong dadu dan digoreng
Tahu - 2 keping -dipotong dadu dan digoreng
Ikan bilis halus - segenggam - digoreng garing
Cili api - 7 tangkai
Bawang besar - 2biji - dihiris halus
Kicap pekat - 3 sudu makan
Cili giling - 5 sudu makan
garam ikut rasa
serbuk perasa - secubit dua
minyak secukupnya utk menggoreng dan menumis

Cara2 Penyediaan:
1.  Panaskan minyak, goreng separuh dari bawang yang dihiris tu.
2.  Masukkan cili api, biar garing sikit (time nie gerenti cili tu akan cam meletup2 sikit, so, pandai2 ler mengelak).
3.  Masukkan cili giling dan kicap pekat.  Kacau hingga pecah minyak dan naik bau.
4.  Masukkan tempe, tahu dan ikan bilis yang telah digoreng kedalam tumisan, gaul rata.  Perasakan dgn garam dan serbuk perasa secukupnya.  Masukkan baki bawang hiris.
5.  Biarkan seketika kemudian tutup api dan bolehlah dihidangkan.

Sambal tempe,tahu dan ikan bilis.

No comments:

Post a Comment