Bertemu kita sekali lagi dalam sessi Jelajah Dapur Kembali Lagi. Makin hujung bulan ramadhan, terasa dah tak berselera nak berkunjung ke PaRam. So, hari nie, decided to have some home cooked food for buka. Tak mau makan yang heavy, roti biasa pun dah cukup mengenyangkan. Jadi, setelah menyelongkar ais box dan cabinet dapur, I decided to cook Kari Ikan Sardin dan Sambal Tumis Ikan Bilis for buka. Juadah nie aku makan bersama roti, terasa nikmat.
Kari Ikan Sardin
Bahan2:
1 tin besar ikan sardin
2 biji bawang besar
halia -sebesar ibu jari
beberapa ulas bawang putih
3 biji ubi kentang - dibuang kulit dan dipotong
1 batang carrot - dipotong
2 paket (6 sudu makan) rempah ikan
Santan dari sebiji kelapa (aku amek yg pekat aje, dlm satu mangkuk)
minyak untuk menumis
1 sudu minyak sapi
Air panas secukupnya
Pati Asam jawa - 1 sudu besar - dicairkan dengan sedikit air.
Garam ikut rasa
Perisa - secubit dua
Cara2 memasak:
1. Bawang besar, bawang putih dan halia ditumbuk lumat.
2. Panaskan minyak, masukkan minyak sapi...biar sampai panas dan tumis bahan2 yang ditumbuk.
3. Bila bahan2 yg ditumbuk itu naik bau dan kekuningan, masukkan rempah yg telah dibancuh dengan sedikit air. Biarkan sampai pecah minyak sikit. Masukkan sos ikan sardin tersebut kedalam tumisan. Gaul mesra dan biarkan sampai naik bau.
4. Masukkan ubi kentang dan carrot yg telah dipotong. Biarkan seketika dan kemudian masukkan air panas. Anggaran air adalah sebanyak untuk ubi kentang dan carrot itu lembut/empuk.
5. Masukkan ikan sardin, kemudian masukkan santan. Hingga mendidih.
6. Setelah mendidih, boleh padamkan api, angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment