Monday, August 8, 2011

Jelajah dapur kembali lagi

Yeay, kita bersua kembali dalam sessi jelajah dapur.....Petang tadik semangat nak memasak membara giler, jadi, aku pun terus singsing lengan baju dan memulakan sessi jelajah dapur.  Ini hari aku masak asam pedas ikan kembung dan ayam goreng berempah....and these dishes are actually for sahur session, sebab lepas buka nanti, gerenti aku malas nak masuk dapur lagi....

Resipi asam pedas ikan kembung adalah seperti di bawah:

Asam Pedas Ikan Kembung

Bahan-bahan:
Ikan kembung besar - dalam 4 ekor
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
belacan (sebesar ibu jari)
cili kering yang dimesin (dalam 3 senduk kecik...adjust lebih lagi kalau suka pedas)
halia (satu ruas ibu jari)
secubit dua jintan manis
pati asam jawa (1 1/2 sudu makan dan dicairkan dengan semangkuk kecik air)
sebatang halia yg dititik
minyak untuk menumis
garam secukup rasa
serbuk perasa (secubit dua)

Cara2 memasak:
1.  bawang besar, bawang putih, halia, jintan manis, belacan dimasukkan kedalam mangkuk blender bersama cili giling lalu dimesin hingga lumat.
2.  Panaskan minyak dan bila minyak dah panas, masukkan semua bahan yang dimesin.  Masukkan juga serai.  Tunggu hingga pecah minyak.  Masukkan juga garam dan serbuk perasa ikut citarasa sendiri.
3.  Bila dah naik bau dan bahan tumisan dah pecah minyak, masukkan air asam jawa tadi.  Kacau dan biarkan hingga menggelegak.
4.  Bila dah menggelegak, masukkan ikan kembung.
5.  Biarkan hingga ikan masak.  Tutup api dan boleh dihidangkan.

Seperiuk Asam Pedas Ikan Kembung.  Ikannya tenggelam...

Yeay, ikan kembung yang berjaya dipancing dari dalam periuk

No comments:

Post a Comment