Hari Isnin, 26 December adalah cuti gantian for public holiday that falls on a Sunday. Tak banyak benda yang aku buat, just lepak kat rumah dan mendobi. Yelah, last week asyik hujan aje, so bila cuaca panas nie, aku happy sesangat sebab dapat mendobi baju dan semuanya kering.....
Ada gak sessi jelajah dapur....lauk pauk yang simple2 dan biasa2 aje....sup sayur brocolli, ikan masak sambal dan sambal sotong kering. Nowadays kena be very careful dgn apa jua hidangan yang disediakan, King of the House baru di diagnose ada sakit arthritis....so, banyak hidangan/lauk pauk yang kena avoid.
The making of sambal sotong kering
Ok, pasti ada yang tertanya2 petua dan cara2 untuk melembutkan sotong kering. This I learnt years back masa kat Penang. Cina yang jual sotong kering tu ajar, untuk melembutkan sotong kering, caranya mudah saja. Jerangkan air sampai mendidih, masukkan kedalam satu bekas. Kemudian, amek air abu (ada dijual di pasaraya dan kedai sengseh cina) dalam 1 1/2 penutup botol dan campurkan kedalam air panas tersebut dan kemudian bolehlah dimasukkan sotong kering. Rendam selama lebih kurang sejam ke dua jam. Insya Allah, sotong tersebut akan jadik lembut dan boleh dimakan. Jangan sampai terlebih air abu lak, nanti sotong tu akan berasa pahit.
Hari selasa lak, 27 December 2011 aku sambung lagi cuti sehari. Dah janji dgn one of my buddies yang juga merangkap my singing partner, si neena. Destinasi dituju, Neway Subang. Memang giler kentang, start masuk kul 1 tgh hari sampai lar kul 6 petang. Artis pun tak buat show begitu lama....muahahahaa. The rest of the buddies tak mo ikut coz depa tau, kalau aku dan neena dapat nyanyi, memang yang lain tak de chance ler. Coz kitorg berdua akan "queue" kan lagu kitaorg berderet2.....giler kuasa sungguh....
One of the songs yg kitaorg nyanyikan....cuba teka apakah tajuk lagu ini? 10 saat dari sekarang.....
No comments:
Post a Comment