Saturday, June 22, 2013

What's cooking?

For the past one week, semcm tiba2 aje dtg seru utk memasak.  It started with the bubur durian musang king......then berlarutan for the next few days ler.  And as at today pun, aku masak jugak walaupun baru balik dari bawa org tua ku berjalan2 di sebelah paginya.


Cerita bubur durian musang king tu tercipta kerana masa tu kitaorg berjalan2 cuci mata and ternampak durian musang king yg mmg dirt cheap murahnye.....so, kitaorg borong dan terjadilah bubur durian....
Bubur durian musang king........masih terasa2 lagi keenakannya.....

Then I believe few days after that, balik aje dari keje, lps dpt rehat kejap, aku pun masak for dinner.  Actually, mak aku suh buat nasi goreng aje tapi being me, bohsan eeh makan nasik goreng....and nasib baik time tu ada bhn mentah dalam fridge, maka, boleh ler bersilat kat dapur kejap..For dinner that day, I prepared kari kepala ikan tenggiri, sambal tumis ikan bilis, sayur goreng and ikan goreng bertepung......all ready to be served within one hour.....heheh

Kari kepala ikan tenggiri......sejibik mcm kat restoran mamak....


sambal tumis ikan bilis and kat atas dia tu, sayur amende tah namanye, stir fry with garlic.  Tiada dlm gambo, ikan goreng bertepung


And 2 hari selepas tu, again sebab dah bohsan menapau dinner kat luar, aku pun prepare ikan tenggiri masak taucu.....with tonnes of young ginger, cili padi and onions....all the bahan tumisan tu berjaya membuat kuah taucu terasa full of flavour and manis secara semulajadi....

Ikan tenggiri masak taucu...

Untuk hari nie, I prepared ikan masak lemak cili padi with peria, ikan sepat masin goreng and tumis kobis......Ok lah, dari menapau lunch lagi, baik masak sendiri kat rumah.  Tapi sorry, no photo coz aku malas nak snap pic.....

Ye, minggu nie minggu makan ikan sedonia.......because dah jelak tahap gaban makan ayam dan daging......boley??

No comments:

Post a Comment