Tuesday, December 25, 2012

Sessi Jelajah Dapur - 16 December 2012

Sekarang kan memang tengah musim durian, so kat rumah nie, memang ler ada stok tempoyak.  Tempoyak ni pun buat sendiri, tak suka yang beli punya coz most of the time, depa dah campur dgn benda2 bukan durian seperti pisang masak, betik etc.  Dah tak authentic dah rasa tempoyak tu and most of the time, tak tahan lama.

Rumah nie, kalau ada tempoyak, maka pasti ler buat sambal merah tempoyak tu.  Cili yang digunakan pun dimesin sendiri ye, tak mau gunakan cili giling yang dijual di kedai.  So, pada hari Ahad lepas, memang dah sampai seru untuk buat sambal merah. 

Sambal nie enak dimakan bersama nasik panas, kalau ada ikan goreng, fuyooo, dah kira cukup lengkap lar tu.  Ada yang mengatakan juadah nie adalah juadah tradisi masyarakat mendailing, tapi aku sendiri pun tak sure pasal tu.  Yang penting, masak dan makan....hehehe.

Sambal Merah Tempoyak - fresh from the stove


No comments:

Post a Comment